Diş Dolgusu

Dolgu işlemi, çürümüş, kırılmış ya da çatlak olan dişlere uygulanan bir yöntemdir. Çürümüş dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amacıyla çeşitli işlemler ve maddelerle diş restore edilir. Diş dolgusu geçmişten beri çok kullanılan bir uygulamadır. Beklemeden, zaman kaybetmeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer. 

1-Altın Dolgular

En dayanıklı ve uğraştırıcı dolgu çeşitlerinden biridir. Özellikle de arka dişler için çok uygundur. Dişe ve diş etine kesinlikle zarar vermez. Dişe yapıştırılarak uygulanır.

2-Amalgam (Gümüş) Dolgular

Halk arasında gümüş dolgu da denir. Altın dolguya göre daha uygundur. Rengi doğal diş ile uyumlu değildir. Bu nedenle ön ve görünen dişlere uygulanmaz. Dayanıklılığı oldukça iyidir.ni İçerisindeki malzemenin neredeyse yarısı civadır. Diğer etken maddeler ise, kalay, gümüş, bakırdır. Civa saf halde bulunduğunda zararlıdır. Ancak gümüş, kalay gibi farklı metaller ile birleşriğinde hiçbir zararı kalmaz. Halk arasında zararlı olduğu bilgisi kesinlikle doğru değildir.

3-Kompozit Dolgu

Bu dolgu çeşiti oldukça yaygın kullanılır. İlk muayenede hemen yapılabilir. Özellikle de kırık, çatlaklar için ideal bir işlemdir. Çürüklerde ise diş içi boşaltılır ve temizlenir. Ardından kompozit reçine karımı içerisine doldurulur. Ardından donması beklenir. Büyük boşlukların doldurulmasında kullanımı pek önerilmez. Kırılgan yapısı fazla dayanıklı değildir. Çatlaklarda ise doğrudan yüzeye uygulanır. Maliyetinin düşük olması kompozit dolguya rağbeti arttırmaktadır.

4- İnley-Onley Porselen Dolgusu

Laboratuvar ortamında hazırlanarak yapılır. Birden fazla işlem gerektiren dişlerde uygulanabilir. Leke tutmaz ve renk değişimi görülmez. Maliyeti altın dolguya yakın olduğu için her bütçeye uygun değildir.